Slumdog millionaire

        Húazannyját! - egyebet nem tudok mondani, k..kérem kapcsojja ki. A Golden Golobe-ok és Oscar-ok mennyiségéből már ki lehetett következtetni, hogy jó film a Gettómilliomos, de én ezzel együtt is tudtam még kellemesen csalódni....

        A zseniális kissé gyenge kifejezés ahhoz, amit Danny Boyle összehozott ebben a filmben. Először a díjak csak emlékeztetésképpen:

-   7 Bafta   

( A Brit film- és tévéművészeti akadémia díja az angolok Oscarja, és a nyertesek névsora általában nagy átfedést mutat az amerikai filmakadémia díjazottjaival.)
A Gettómilliomos a tizenegy jelölésből hét díjat nyert:

 -  Legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv-feldolgozás, a legjobb filmzene, a legjobb fényképezés, a legjobb vágás és a legjobb hang 

4 Golden Globe

    Legjobb film (dráma), legjobb rendező, legjobb forgatókönyv, legjobb eredeti filmzene   
   

8 Oscar

Legjobb film, legjobb rendező, legjobb adaptált fogatókönyv, legjobb fényképezés, legjobb vágás, legjobb eredeti filmzene, legjobb eredeti betétdal, legjobb hangkeverés    

         Ez a sok díj már önmagában is "kötelező olvasmánnyá" teszi a filmet, de ilyen sűrűn díjazott és nagy nyilvánosságot kapott filmet már nagy elvárásokkal ül le az ember megnézni, nagyon nagy szó tehát, ha mindemellett úgy állsz fel a fotelből, amikor lefut a stáblista, hogy azt mondod: Ezt még egyszer meg akarom nézni!, Főleg a mai megrágomkiköpömelfelejtem világban.

      Nem akarom újra leírni azt, amit annyian leírtak előttem a neten, a technikai bravúrokkal kapcsolatban, inkább az egyik kritikával vitatkoznék picit, ami itt olvasható.

      A Szilvási Tibi aláírással ellátott cikket azért linkeltem be, mert jónak tartom, érdemes elolvasni. Nekem semmi bajom a népmesei motívumokkal, sem a happy enddel, sőt nem tartom a film elrontásának azt, hogy az utolsó kérdés is elhangzik, hiszen ahogy sodródik az ember a történettel, szerintem nagyon kell, hogy biztosak legyünk benne, minden tényleg jóra fordult, mint a mesében. Maga a kérdés egyszerűsége valóban az "életszagúság" rovására megy egy kicsit, de tekintve, hogy Jamal történetéhez kötődik, szerintem megbocsátható. Az egyetlen dolog ami nekem nem tetszett az a film végén a stáblista közben történő nagy tánc, amikor mindeki pont mint a Majka Papa Tündibündijében elkezd egyszerre ugyanarra a koreográfiára táncolni. Hát az egy röhej, de most komolyan. Még szerencse, hogy ennél a résznél az emberek már amúgy is indulnak kifelé a moziból, és meggyújtják a lámpákat, vagyis szerintem a filmnézők zöme nem is emlékszik majd rá. És mivel nem a filmben van, hanem azon kívül, hát ki a fenét érdekel:))) A Gettómilliomos zseniális film, csak ajánlani tudom mindenkinek.