Mi legyen a kutyákkal?

         A napokban olvastam, hogy egy kislányt megölt egy kutya Kijevben. Ma olvasom, hogy egy másik kutya teljesen összemarcangolt egy másikat Magyarországon. Eközben az állatvédők cikkeit is látom a kutyák úgynevezett jogairól... Szulák Andrea jut eszebe:  "Mondjam, vagy mutassam?"..

        "Legfeljebb pénzbírságra vagy 15 napi elzárásra ítélhetik annak a kutyának a gazdáját, amelyik Kijevben megölt egy ukrán kislányt, ugyanis az ebet senki nem ösztökélte támadásra. A kutya szétharapta a kislány nyaki ütőerét, és összeroncsolta arcát, áldozata a műtőasztalon halt meg. A kutya gazdája sokkot kapott, elmegyógyintézetben ápolják."(index)

         "Evelint válságos állapotban szállították kórházba. A megvadult eb úgy megharapta, hogy a kislánynak még a belei is ki szakadtak. Órákig küzdöttek az életéért, míg sikerült annyira stabilizálni az állapotát, hogy meg tudják műteni. A hét órán át tartó operációra szerdára virradó éjjel került sor, a kislány továbbra is életveszélyben van. A rendőrség vizsgálja az ügyet. Zsobrák Péter szóvivő szerint a kutya be volt oltva. Az eset után Komlóra szállították hatósági megfigyelésre."(blikk)

         Most akkor mi van? Megfigyelésre szállították a kutyát? Esetleg betesznek hozzá még egy gyermeket és megnézik azt is összemarcangolja-e? Ezek hülyék. Ha ezt egy ember csinálja azzal a szerencsétlen kislánnyal, már meglincselték volna. De egy ártatlan kutya... Ó szegény biztos csak összekeverte a gumicsonttal... És különben is be volt oltva. Mekkora megnyugvás ez a szülőknek, amikor majd hazatolják a tolókocsival az egy életre megnyomorított gyermeküket...Mikor hoznak már egy olyan törvényt, hogy akinek ilyen nagytestű kutyája van, az vállalja érte a felelősséget is? Szerintem az kéne, hogy ha valakit megharap egy kutya akkor a gazdáját ítéljék el. Vállalja érte a teljes felelősséget. És az ilyen nagytestű dögök tartását rohadt kemény törvényekhez kötném. Amelyik kutya pedig emberre támad, azt mindenféle vizsgálat meg teketóriázás nélkül elaltattatnám. 

       Nyakatekert világban élünk, nem? Szeretem a kutyákat, soha nem volt bajom velük. De egy nyolcvan kilós fenevadat tartani otthon? Mindig volt kutyánk, általában kettő, de sokszor három is (kis termetűek), macskák, lovak, tehenek, és egyet megtanultam. Egyetlen állatban sem szabad feltétel nélkül megbízni. Soha. Van, aki ezt már csak akkor érti meg, amikor késő. Nekem megadatott a második esély, de az egyik vesém és a lépem odalett, amikor gyerekkoromban megrúgott az amúgy nagyon nyugodt és kezes lovunk. Sosem bántott senkit sem addig, sem azután.