"Filmet nézni csak lassan szépen..."

       Ez az én formám. Azok a filmek tetszenek legjobban, amiket legalább háromszori nekifutásra sikerül végignézni. Vagy mondhatnám úgy is, hogy a legjobb filmekkel mindig olyan pechem van, hogy csak háromszori nekifutásra tudom őket végignézni...

       Most értem a végére és még mindig a hatása alatt vagyok a legújabb kedvencemnek, ami egyébként nem új film, egyszerűen csak hozzám most jutott el:)  Akit érdekel rákereshet a neten is, de a lustábbak kedvéért beollóztam ide egy pici ismertetőt a filmkatalogus.hu-ról. Ennek a címe Green Street Hooligans, és emlékszem annak idején több nagy kedvencemmel is így jártam. Hegylakó 1, A rettenthetetlen, Mátrix 1, Amerikai história X, és még biztosan volt más is, csak nem jut eszembe. Persze, amikor másodszorra vagy akárhanyadszorra ülök neki egy filmet megnézni mert valaki belezavart és meg kellett állítanom, olyankor mindig megint az elejétől kezdem. Ezt tulajdonképpen már egy hete elkezdtem nézni, de az első öt perc után hívtak telefonon, és különben se történt semmi lényeges, Elijah Wood pakolta a hátizsákját, meg a főcím futott. Na, gondoltam nem vesztek sokat ha ezt a mozit kihagyom. Aztán valamelyik nap véletlenül belebotlottam a neten az egyik kritikájába és végigolvasva már más volt a véleményem.

       Tegnap este neki is ültem (pontosabban feküdtem), hogy megnézem, de a család már aludt volna (Anna tizenöt perc után megkérdezte sok van-e még belőle:))), így hát jegeltem a dolgot. Ma aztán frissen, fiatalosan, amikor hazaértem a melóból, hazahoztam Nórit az oviból, ebédet csináltam, levittem a szemetet, adtam a kutyának és begyujtottam a kályhába (persze nem a kutyát:)) - és igen, itt lehet állva tapsolni, milyen házias vagyok - leültem és elejétől végig megnéztem.

        Mit mondjak, durva egy film, a szó legjobb és legrosszabb értelmében véve is. Lehetne róla beszélni jó sokat, de én nem vagyok önjelölt filmkritikus úgyhogy nem fogok. Itt a nagyon rövid történet, ahogy ígértem, akinek megjött hozzá a kedve az nézze meg, szerintem megéri:) Szóval idézőjel kinyitva:

 

Huligánok

(Green Street Hooligans, 2005) 

Matt Bruckner újságírónak készül, de egyetemi tanulmányait abba kell hagynia, mivel kizárják a Harvard Egyetemről egy olyan bűntettért, amelyet nem is követett el. Ígéretes pályafutásának ezzel vége. Londonba megy, hogy nővére, Shannon és annak férje, Steve szárnyai alatt keressen menedéket. Matt megismerkedik sógorának öccsével, Pete-tel, és barátságuk révén Matt a labdarúgást övező fanatizmus, és egy, a labdarúgás érdekkörébe tartozó cég titkokkal és intrikákkal teli világába kerül. Pete Dunham és szoros kapcsolatban lévő baráti köre alkotja a Green Street Elite-et (GSE), a West Ham United szurkolóinak kemény magját - egyben a labdarúgással kapcsolatban lévő egyik legerőszakosabb és legkeményebb céget Londonban. Mindegyik labdarúgó klubnak van egy cége, és mindegyik cégnek egyetlen célja van - hogy a legrettegettebb és a legnagyobb tiszteletnek örvendő csapat legyen az egész országban - bármi áron...

(forrás: filmkatalogus.hu)